уторак, 12. мај 2015.

ОДРЖАЛИ СМО НОВИНАРСКУ РАДИОНИЦУ У САРАДЊИ СА ОПШТИНОМ ЗЕМУН

Вања Станивук, шеф Одсека за друштвене делатности
 У сарадњи са Градском општином Земун-Одељењем за друштвене делатности, УГ "КултУРА" оржало је 12.маја 2015.године у скупштинској сали општине интерактивну радионицу о професији новинар за матуранте основних и средњих школа.

Расположени за причу: Снежана Молдован, Жана Живаљевић и Милан Миливојевић
Дугогодишњи новинар, са искуством у штампаним медијима, на радију, а у последње време на вебу, Снежана Молдован говорила је, прилагођено узрасту слушалаца, о новим, популарним и присупачним формама којима се овладава брзо и без много улагања. Сматрајући да је будућност новинарства претрага на интернету, уз коришћење фејсбука и твитера (као и осталих друштвених мрежа), Молодван је истакла да је, између осталог,
Захвална публика: матуранти земунских основних и средњих школа
предност веб новинарства и у брзини којом пласира и комбинује свеобухватну информацију из обиља расположивих извора. Ова информација се, како је саветовала, у сваком тренутку може ажурирати, поправити или допунити. Али, њена је основа је медијска писменост и познавање заната, који је, ипак, неопходан. На пробраним примерима показала је како изгледа и звучи невешто срочен наслов или вест, што је унело добро расположење у скупштинску салу.
Тема о могућностима веба, пласирања брзих информација путем портала, блогова, сајтова и многих оригиналних форми које нови медиј пружа јако је заинтересовала ученике склоне писању и заинтересоване за новинарство као будући позив.
Милан Миливојевић је, будући "печен" у радијским и ТВ редакцијама говорио о непролазности ових медија и њиховим специфичностима, посебно узев технолошке иновације које су и на овом пољу допринеле да се информација може пласирати такорећи из кућног студија, који дозвољава монтажу и емитовање прилога и у кућним условима.
Истичући специфичности медија који информацију пласира, ипак, уз неопходан контакт и снимак, он је дао драгоцене савете будућим новинарима из сопственог искуства-како изгледа рад у редакцији, на шта посебно треба обратити пажњу, како пратити одређену тему.
Почетницима је препоручио приручник "Новинарска радионица" Душана Ђурића.
У разговору са матурантима, дао је одоговоре на њихова питања и савете на дилеме.
Нисмо били сигурни ко кога интервјуише...
У свом делу излагања Жана Живаљевић је истакла предности бављења новинарством, као и предуслове које будући новинар мора поседовати за бављење овом тешком, али неодољивом професијом. Уз сијасет савета како занатски напредовати, сазревати, постати ауторитет, она је као најважније истакла да се новинарством може бавити стручњак у некој другој области, са осећајем за оно што је и другима интересантно, тема и од интереса да се обајви. О бројним потешкоћама и како их у ходу превазилазити, како, најзад, новинарство не доживети само као позив, већ и као страст да се и уз неки други посао афирмише и развија као личност и субјекат у друштву од којег много тога зависи, Живаљевић је говорила уз бројне примере из свог и искуства својих колега.
Захваљујући Удружењу новинара Србије обезбеђен је и довољан број "Кодекса новинара" који је подељен матурантима.
Разговор је настављен и после предавања-неформално
У разговору током радионице многи ученици су с поносом рекли да се већ баве новинарством, а предавачима се придружио и Вељко Петковић из ОШ "Сутјеска", који је испричао како доживљава своју улогу новинара у једној популарној игрици, у којој свакоденвно ишчитава, бира и прерађује информације.
Скроман утисак да су матуранти са радионице отишли јако задовољни оним што су чули и што треба да им помогне управо у данима које имају да се усмере за будућност, поткрепили су њихови наставници и професори мишљењем да им се јако допала комуникативност, отвореност за одговоре и јансоћа излагања са примереном дозом хумора.
Надамо се да ћемо овакве и сличне радионице имати прилике да приуштимо и у другим срединама.
Пробили смо лед.

Нема коментара:

Постави коментар