субота, 7. новембар 2015.

НА КОНЦЕРТУ БОЈАНЕ И НИКОЛЕ ПЕКОВИЋА

 
Свој први солистички концерт у пуној сали београдског "Сава центра" 6.новембра одржали су Бојана и Никола Пековић, упамћени као победници трећег серијала "Ја имам таленат".

С благословом Српске партијаршије и Партијарха Иринеја издали су и свој први ЦД "Небеско је увек и довека". О посебној важности  мисије брата и сестре из Краљева, због чега је Српска православна црква дала свој благослов говорио је прота Стојадин Павловић, директор канцеларије Патријаршијске управе.
О гуслама, инструменту уз који су расле и стасавале генерације Срба, осуђеним на тиховвање док их Бојана Пековић и њен брат нису пробудили и прославили говорио је и академик Матија Бећковић.
Уз гудачки квартет  "Интермецо"  са солистима Александром Јаковљевићем на виолончелу, Борисавом Миљковићем на  гајдама, кавалу, фрули и труби, Ђорђем Хартлом на бубњевима и удараљкама, Андријом Аврамовићем на бас гитари, Срђаном Лишанином на контрабасу, Мирком Матовићем на фрули, на сцени су се тада појавиле звезде вечери.
По сценарију Дубравке Томић и песника Божидара Глоговца, који ће играти Бојаниног и Николиног деду и беседити чему их је он за живота поучавао, почео је програм за памћење.
Свака беседа пропраћена је музичком нумером о великану о којем је музичарима говорио њихов деда, учећи их великој српској историји и, пре свега, косовском, Лазаревом завету.
О Светоме Сави, Његошу,  вожду Карађорђу, светом владики Николају...
Отпеваће Бојана, поред тога, и тужбалице и историјске песме, у сасвим новом руху, уз гусле, праћена братовом разгиграном хармоником и у пратњи расположених гудача.
Међу гостима концерта аплаузе је својим вансеријским гласом побрала Снежана Спасић.
Насупила је и крагујевачка певачка група "Завет", "Косовски божури" са Иваном Жигон, док је вожда Карађорђа у историјском говору устаницима на подизању Првог српског устанка у Орашцу аутентично дочарао глумац Иван Вучковић.
Тачке су илустровале мале балерине из Пожаревца и играчки ансамбл "Извор".
Начин на који Пековићи прослављају Србију је нешто невиђено на српској сцени, иако појава са предзнаком "етно" има у изобиљу. Били покушаји аматерски или амбицознији, Бојана и Никола су нешто сасвим особено и најприближније уметности. Тачније, уметност сама. Бојанин глас, гусле са којима је срођена и којима дише, Николина експресивна пратња на хармоници српском етно мелосу дају једну сасвим нову димензију, која их, без икаквих предрасуда, може лансирати у свет. Постаће тада најубедљивији и најкомпетентнији амбасадори културе Србије.

Да стекнете утисак, потврдите га и у сваком случају упознате се са мисијом које су се латили-она је, рећи ће Пековићи изабрала њих, нову шансу имате за две недеље, када ће наступити као гости на обележавању десетогодишњице "Косовских божура".
Немојте је пропустити!




Нема коментара:

Постави коментар