уторак, 13. октобар 2015.

У РУСКОМ ДОМУ ПРЕДСТАВЉЕНЕ "ХЕРОИНЕ СРБИЈЕ-ВЕКОВНИК" ДРАГАНА М. МИЛОШЕВИЋА


У РУСКОМ ДОМУ ПРЕДСТАВЉЕНЕ "ХЕРОИНЕ СРБИЈЕ-ВЕКОВНИК" ДРАГАНА М. МИЛОШЕВИЋА

Годину и по дана после представљања прве књиге Драгана М. Милошевића"Народни будилник" у Руском дому, у великој сали овог угледног дома културе, уметности,  духовности и  науке јавности је препоручено и његово друго дело "Хероине Србије-вековник" 13.октобра 2015.године.

Прву књигу вредног и, очигледно, плодног писца издало је Удружење грађана "CooltURA", најновију "Хероине Србије-вековник" Фондација браће Карић.
У свечаној атмосфери коју одликују промоције књига Драгана М. Милошевића скуп су својим присуством почаствовали високи и угледни гости из јавног и друштвеног живота Србије. А међу њима и хероине које су својим делом инспирисале писца да им посвети готово 300 страна читког и ретко лепог текста: Јасмина Вујић, декан Калифорнијског државног универзитета у Берклију, прослављена кошаркашица Марија Демшер-Вегер и диригент светски познатог хора "Колегијум музикум" Даринка Матић-Маровић, док су своје изасланике на вече посвећено и њима послале оперска дива Бисерка Цвејић- некадашњу ученицу Јелену Папић-Чамџић, и модна креаторка Мирјана Марић-Зоју Јовановић.
У пријатној свечарској атмосфери, уз звуке с Косова и Метохије и странице "Вековника" на платну, пријатељи лепе писане речи полако су се окупљали.

Књига незаборава


Како и приличи, госте програма срдачно и бираним речима поздравио је у име домаћина саветник за културу Руског дома Иља Тјапкин.
Добородошлицу присутнима пожелела је Драгана Илинчић, која је најавила вече посвећено "делу које афирмише жене-борце за дух и слободу Србије и српског народа кроз векове" и реч дала рецензенту књиге Томиславу Кресовићу.
"У писању ове књиге аутор је још једном исказао  велику упорност, темељит приступ  и аутентичан истраживачки дух да прво читаоцима на фејсбуку понуди занимљиве, садршајне биографије и приче о женама које су имале огроман утицај на дух српског , на његов опстанак и цивилизацијски прогре у свим епохама, у данима највећих пострадања, у славним ратним и тешким поратним временима"- рекао је Кресовић.
Жене о којима пише и које су ушле у пишчев најужи избор-а могло их је бити и хиљаду,а не само сто-наставио је рецензент "Вековника" биле су  мајке, супруге, владарке, борци, научници, уметници, спортисти и јавне личности које су обележиле карактер и дух времена и оставиле печат не само српском роду и држави, већ и европској култури и историји. Ово је био најбољи начин да се отргну од свеприсутног заборава, истакао је Креовић.
У наставку промоције прочитан је одломак из књиге о Мари Бранковић-"царици у вртлогу историје", а Драган Млађеновић Шекспир одсвирао је и отпевао "Српску тробојку".

Реч издавача: Даница Карић


У име издавача о књизи "Хероине Србије-вековник" говорила је председница "Фондације браће Карић" Даница Карић.
Она је изразила огромно задовољство што је "Фондација" објавила један значајан рукопис и дело у мисији против заборава оних које заборав не заслужују-сто жена које су обележиле своје време, од средњег века до нашег доба.
Даница Карић је најавила промоције по Србији, како би дело за сваку породицу и библиотеку нашло пут до читалаца.
Прочитан је одломак из књиге о Софији Јовановић, жени борцу са највише ратних одликовања у Балканским и Првом светском рату, после чега је сопран Јелена Папић-Чамџић, у пратњи Стефана Горника и Предрага Милошевића маестрално извела познату српску народну песму "Уснила је дубок санак". Ученица прослављене оперске диве Бисерке Цвејић, Јелена Папић-Чамџић наступала је на оперским сценама Београда, Хановера, Вирзбурга, а као солиста Симфонијског орркестра у еквадорском Гвајакилу и у Београду основала школу "Канто Либеро" и музичку групу "Сингидунум".

Аутор "Хероина Србије-вековника" Драган М. Милошевић на промоцију своје друге књиге позвао је и издавача свог првенца, председницу Удружења "CooltURA", Жану Живаљевић, (учинивши гест захвалности и поштовања, тако редак на нашим просторима).
Захваљујући се на незабораву на делу, Живаљевић се осврнула на дивно искуство са објављивањем Милошевићеве прве књиге "Народни будилник"- пре свега њеном мисијом да сачува заслужне и заборављене хероје наше прошлости, садашњости и будућности од "најтежег греха"-заборава.
"И као што "Будилник" обнавља сећање на великане и упознаје нас са готово заборављеним јунацима, тако и "Хероине Србије" чувају за векове барем тридесетак широј јавности потпуно непознатих хероина-врло заслужних, са свим детаљима због којих их морамо сачувати у вечној успомени", истакла је Живаљевић, пожелевши новом делу добар лет и дуго трајање.
Драган Млађеновић-Шекспир и Јасмина Хинић извели су у краткој музичкој паузи стару песму "Верне љубе цара Лазара".

Вековник


Одломак о Нини Васиљевној Кирсановој, Рускињи утемељивачу српске балетске уметности најавио је и самог аутора Драгана М. Милошевића.
У надахнутом и инспирисаном обраћању Милошевић је истакао да је у писању свог другог дела "Хероинама Србије-вековнику" био мотивисан највећим српским грехом, грехом заборава својих највреднијих и најзаслужнијих личности, које су својим делом Србију у време у које су живеле поставиле на пиједестал цењеног народа и своју животну енергију уложиле без остатка у слободу и изградњу Отаџбине.
Није им се Отаџбина одужила често чак ни сећањем, а неретко ни достојанственом успоменом.
"Сама чињеница да је од 420 споменика у престоном Београду само 18 подигнуто женама, говори за себе. А оне су биле ту уз своје мужеве, синове, браћу и очеве, бодрећи их, лечећи, подстичући и саветујући на најузвишенија дела, у многим случајевима као звезде на небу сјајећи сопственим сјајем"- каже Милошевић.
Писац је истакао да је биографије великих и заслужних жена поређао хронолошки у пет целина: средњи век, 18-19. век, 19-20. век, 20. век и 20-21. век, као и да је књига комотно могла имати и хиљаду подједнако вредних животописа, што остаје у задатак за неке нове наслове.
Заједничким фотографисањем са хероинама, којима је Даница Карић у име Фондације браће Карић поделила књиге са потписом аутора и дружењем на коктелу завршено је дивно вече у Руском дому.


Наравно, осврнућемо се укратко и на дело "Хероине Србије-вековник", јер оно то заиста својом вредношћу и значајем за род и државу итекако заслужује.
"Вековник" посвећен хероинама српства је више од енциклопедије, оно је читанка за будућа поколења у погледу схватања морала, чојства и дужности: према породици, друштву и држави, каквог је све мање, те је утолико неопходнија.
Јелена Анжујска, Мара Бранковић, Оливера Лазаревић, Јелена Мрњавчевић познатија као монахиња Јефимија, Ана Немањић-мајка Светог Саве, принцеза Симонида Немањић, Света Петка и кнегиња Милица Хребељановић постављају темеље средњовековне Србије, која је са њима доживела време успона, пада и опстанка, али и бесмртности, на којој су генерације налазиле инспирацију за пожртвованост у сваком прегнућу.
Верујем да нам је много мање познат 18. и 19. век, јер нисмо ни имали прилике да се кроз школе а и ван њих упознамо и са самим именом Еустахије Арсић, Драге Дејановић-Димитријевић, Персиде Пинтеровић, Драгиње Ружић или, рецимо, Јованке Стојковић. А реч је о првој жени песникињи модерне српске књижевности и списатељици после Јефимије, књижевници, глумици и једној од првих новинарки-перјаници борбе за еманципацију Српкиња, највећем педагогу у историји српског школства, првој професионалној позоришној глумици и најбољој пијанисткињи Европе у 19.веку. О незаборавној Ленки Дунђерски, Катарини Ивановић, Зорки и Персиди Карађорђевић, Мини Караџић-Вукомановић, Анки и Љубици Обреновић и "Вили са Врдника" Милици Стојадиновић Српкињи понешто и знамо.
Има ли већег мотива да обогатимо своје знање како би се сећали?
Списку готово непознатих хероина придружују се и Драгиња Бабић, Делфа Иванић (ко није чуо за "Коло српских сестара" које је Делфа основала?), Олга Илић, сестре Љубица и Даница Јанковић, Даница Јовановић, Јованка Катернић-Бончић, Марија Мага Магазиновић, Катарина Миловук, Драга Милошевић-Љочић, Јелисавета Начић, Даринка Радовић-Грујић, Јелена Романов Константинович Карађорђевић, Милица Томић, Милица Бабић, Гордана Бајлони, Радмила Бунушевац, Василија Вукотић, Антонија Јаворник, Софија Јовановић, Мара Малагурски, Љубица Марић, Лепосава Павловић Бела, Ризна Радовић, Бахрија Нури-Хаџић, Дојна Бар-Галић, Мелиса Бин, Гордана Новаковић-Вуњак...
Ово је задатак!
У ономе што мислимо да знамо изненадиће нас сигурно детаљи из ових драгоцених биографија-њихове судбине у нашем сећању и народном забораву сведоче кроз каква смо времена прошли и каквих се имамо чувати.
Милошевићева књига о хероинама писана је са љубављу, поштовањем и дугом који заслужују, то је топла проза лишена сваке сувопарности, поучна и драгоцена као стари породични медаљон.
Верујем да му је у писању помогао концентрисан ум усредсређен на идеју, какав једном друштвено важном ткању понекад може да подари, можда, само природњак ерудита.
Не мање важна је и "опрема"-како издавачи зову издање:Милошевићевог другог дела "Хероине Србије-вековник". Одевене у достојанствено рухо, огрнуте у Јефимијин  златовез, на сјајном папиру, са ретким фотографијама из чуваних архива, наше су јунакиње добиле спрему какву заслужују. Као и место у нашем сећању. Не бих уопште била изненађена да "Вековник" освоји неку од награда на предстојећем 60. међународном сајму књига у Београду, убеђена у његове вансеријске квалитете у овогодишњој издавачкој продукцији.

Нема коментара:

Постави коментар