петак, 25. април 2014.

FOTOGRAFIJE STAROG GRADA STOKHOLMA NA GARDOŠU

U Umetničkom ateljeu i galeriji "Čubrilo" u Kuli na Gardošu 25.aprila 2014.godine izložbu fotografija Starog grada Stokholma u HDR tehnici autora Dragana Stojanovića otvorio je savetnik za pomoć zemljama u

razvoju Ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu, gospodin Torni Svenungson.

Zahvaljujući se na pozivu, Svenungson je podvukao sličnosti između motiva izložbe Starog grada Švedske prestonice i drevnog Zemuna i Beograda, nadomak kojeg se prikazuje Štokholm prijateljskoj publici. "Neobično nam je drago da postoji inicjativa sa srpske strane koju je na ovakav način iskazalo Udruženje "CooltURA" za saradnjom i bliskim vezama sa švedskim narodom i kulturom preko najosetljivije kategorije: Srba koji žive i rade u Švedskoj"- izjavio je Svenungson.
On je izrazio nadu da će zemlje koje dele sličnu političku situaciju, smoći snage da prikažu rad što više autora kao što je Dragan Stojanović, kako bi produbili i intenzivirali veze između Srbije i Švedske.
"Da napravim ovakve fotografije i izložbu inspirisao me je Stari grad Stokholm. Počev od Kraljevske palate, zgrade Švedskog parlamenta, Akademske biblioteke koja nosi ime čuvenog Nobela-Stari grad koji je nastao davno, u 12. veku, najboqe je očuvan stari grad u Evropi.
On podseća na naš Kalemegdan i zanimljivo bi bilo uzvratiti Švedskoj izložbom fotografija Starog grada Beograda", predložio je autor izložbe "Stari grad Stokholm", Dragan Stojanović.
On je opisao prisutnima tesne ulice Starog grada u kojem i psi mašu repom gore-dole, jer drugačije ne bi mogli, kako se figuratvino izrazio, da prođu uzanim uličicama glavnog grada Kraljevine Švedske.
I pored opisanih okolnosti, ovaj grad živi, a u njemu restoran "Zlatni mir" koji drži Ginisov rekord da od 17.veka nije promenio mobilijer niti nameštaj.
Grad između mostova ili "Skandinavska Venecija" pamti i veliki masakr u 13. veku kada je razvrgnut savez sa Dancima.
U tom Starom gradu vrvi od života, posebno kulturnog, te ga je napreporučljivije obići u prepodnevnim časovima, pre nego što Japanci preplave prestonicu.
"Put do Stokholma nije više nepodnošljiv rashod, jer su neke aviokompanije maksimalno snizile cene i svaku destinaciju učinile pristupačnom-preporučio je Stojanović obilazak glavnog grada Švedske.
Prodajna izložba fotografija Starog grada Stokholma Dragana Stojanovića biće otvorena do 5.maja u Galeriji "Čubrilo" od 10-19 časova.
Umetnički doživljj je svojim nastupom uveličlao klarinetista Ivan Rajninger.



Нема коментара:

Постави коментар