среда, 26. фебруар 2014.

PODRŠKA INICIJATIVI UG "ZEMUNSKA PRIČA" DA MOST ZEMUN-BORČA DOBIJE IME VELIKOG NAUČNIKA MIHAJLA IDVORSKOG PUPINA


  • SA UG "ZEMUNSKA PRIČA" UDRUŽENJE CooltURA POTPISALO JE PRVI PROTOKOL O SARADNJI, POSLE USPEŠNO ODRŽANE MANIFESTACIJE "BOGOJAVLJENSKA NOĆ 2014", U ČIJOJ SMO ORGANIZACIJI, KAO TEK OSNOVANI, UČESTVOVALI.

__________________________________________________________________________
 Srbija/11080/ Filipa Višnjića 39                  PIB: 108363104   MB: 28131950     9499-NGO                                                                             
+381(0)63218268
+381(0)616281290
ugcooltura@gmail.com                                                                                                                                                         
                                                                                 

Удружењу грађана „Земунска прича“

ПОДРШКА УДРУЖЕЊА „CooltURA“ ИНИЦИЈАТИВИ ДА МОСТ ПРЕКО ДУНАВА КОЈИ ЋЕ СПОЈИТИ ЗЕМУН И БОРЧУ ПОНЕСЕ ИМЕ ВЕЛИКОГ НАУЧНИКА МИХАЈЛА ПУПИНА ИДВОРСКОГ


Поштовани пријатељи,

дуже од годину дана, готово од када су почели радови на изградњи моста преко Дунава, који ће сремску са банатском обалом спојити из Земуна до Борче и обратно, ваше Удружење, с којим смо склопили и први свој протокол о сарадњи, пропагира и шири једну од највреднијих идеја- да „Мост пријатељства“, „Кинески мост“, како све не покушавају да нас навикну, не би ли га и назвали, добије име које му стоји, које заслужује, које га велича и додатно краси и чини значајним за Отаџбину: МОСТ МИХАЈЛА ПУПИНА ИДВОРСКОГ.
Познато нам је да су вам пристигле са свих страна, чак и од дијаспоре и из иностранства, жеље да у овоме науму истрајете и подршке иницијативи.
Знајући колико је прослављени српски научник и један од великана у општепризнатом троуглу: Тесла, Пупин, Миланковић, учинио за Србе и Србију, свој народ и Отаџбину, сматрамо да му се Отечество његово на овај начин бар донекле може одужити. Мислимо чак да нема, нити ће у скорије име бити, пригодније прилике за то. Не гради се свакога дана, деценије или века мост који, као да је преписан из старих, пожутелих хроника, слави допринос великог Банаћанина свом роду и Отечеству, када је, искористивши своје блиске и пријатељске везе са ондашњим председником Америке Вудром Вилсоном успео да Банат, уместо Румунији, припадне Србији.
Овај мост, спојен на средини велике међународне реке Дунав минулих дана, непогрешиво асоцира на Пупинову патриотску мисију ретко виђених размера.
Колико је волео родни крај, сведоче његове задужбине у Идвору и, пре свега, лично име, којем је „Идворски“ додао док је био изузетно поштована и слављена фигура у Америци, иако неамеричког порекла.
С огромним поштовањем за вашу идеју, придружујемо се иницијативи да нови мост преко Дунава, од Земуна до Борче, добије име великог научника, проналазача и родољуба МИХАЈЛА ИДВОРСКОГ ПУПИНА! 


                                                                                     Удружење „CooltURA“
У Београду,
26.фебруара 2014.године     

 __________________________________________________________________________
Ug CooltURA/facebook                                                    Dinarski račun: 210-1323550-48
UCooltURA/twiter                                                            Devizni račun:  81-305-000000.2
ugcooltura.blogspot.com                                                                                   

Нема коментара:

Постави коментар