субота, 28. јануар 2017.

"ХАЏИЈИНА СУДБА" - НОВО ИЗДАЊЕ УГ "CooltURA"

На Савиндан је из штампе изашао први кратки роман Жане Живаљевић "Хаџијина судба" у издању Удружења грађана "CooltURA".

На 143 странице питког текста ауторка ниже ткиво једне нове и узбудљиве приче о грађанској породици, драмама кроз које пролази и скривеним и нескривеним тајнама. Приче која се чита у једном даху и не оставља читаоца равнодушним.
У домаћој литератури се није много писало о феномену породичног насиља, те кратки првенац Жане Живаљевић храбро и пионирски залази у најмрачније сфере српског друштва и појединца. Он на свој начин даје и дијагнозу времена у којем живимо.
Роман прати више генерација једне породице, миркоскопски секцирајући начин на који основна ћелија душтва деградира, метастазирајући у крајње забрињавајући и, на крају крајева, трагични модел који прети епидемијом.
Све се то прелама кроз затегнуте и угрожене релације међу члановима породице, покиданих биолошких и емотивних веза...
На крају романа је и бонус прича "Раков рулет" о данку који убире још увек неизлечива пошаст - канцер.
"Сиже романа је растао у мени и кад је добио обрисе, лако га је било ставити на папир" - каже ауторка романа Жана Живаљевић, филозоф, новинар и, сада, првом објављеном књигом, и писац.
Илустрација на насловној страни романа "Хаџијина судба" дело је уметнице Милице Терзић "Узнемирени град".
Рецензију за роман написала је Ана Бркљач, која ауторкин првенац пореди са класицима - "Романом о Чарнојевићу" Милоша Црњанског и "Проклетом авлијом" Иве Андрића, препоручујући "Хаџијину судбу" као "књигу о којима данима пошто сте затворили корице не можете да не мислите", а Жану Живаљевић као талентованог приповедача пред којим је будућност.




Нема коментара:

Постави коментар