субота, 10. мај 2014.

"НАРОДНИ БУДИЛНИК" ПРОБУДИО СВИЛАЈНАЦ


На Дан победе 9.маја 2014.године "Народни будилник" представљен је у Центру за културу Свилајнац. У препуној сали, у организацији Ресавске библиотеке, Удружења монархиста Србије-Свилајнац и Удружења CooltURA, које је књигу и објавило, поред Јелене Дишић-Томић управнице Библиотеке, Душана Лазаревића, председника Монархиста, промоцију је својим присуством увеличала и заменица председника општине Свилајнац, госпођа Данијела Стојадиновић.

Програм је водила Тијана Стојадиновић.
Књигу су представили рецензент, публициста Томислав Кресовић, издавач-председница Удружења CooltURA Жана Живаљевић и њен аутор Драган Милошевић.
Између њихових говора и цитата из књиге о Краљу Милутину, Сави Владиславићу и Михајлу Милорадовићу, последњи скомрах на свету и велики уметник Драган Млађеновић-Шекспир извео је три пригодне нумере: "Песму верне љубе цара Лазара" из Сент Андреје (коју је записао Тихомир Вујичић из Будимпеште 1958.године), "Песму цара Лазара" (записао отац српске етномузикологије Миодраг Васиљевић у Призрену 1946.године) и народну песму "На Авали покрај Београда"(према снимку из 1958.године из далеког Чикага, на којем су је отепвали Света Марић и Раша Раденковић).
Пред крај промоције  генерални секретар Удружења монархиста Србије-Свилајнац Горан Ивковић по једну књигу је поклонио најбољим историчарима Свилајначке гимназије Наташи Милошевић и Вукашину Радовановићу, и примерак за Гимназију.



Нема коментара:

Постави коментар